Minden, amit tudni szerettél volna, de senki sem mondta el.

Most kezded az ismerkedést az online marketinggel? Bizonyára rengeteg mindenről szeretnél tanulni, de az olykor túl nagy információ halmazból nehéz lehet kiszűrni a lényeget. Ezért most kimondottan a marketinggel ismerkedőknek egyszerűen, lépésről-lépésre megmutatom, hogyan kell egy Facebook hirdetést létrehozni. Pár tippel és trükkel színezve.

1. Lépés: Hirdetéskezelő létrehozása

Facebookon nem tudsz személyes profilt hirdetni, ezért ha még nem tetted meg, hozz létre egy Facebook oldalt. Miután ez megvan, be kell üzemelni a hírdetéskezelőt, melyet a felső menüben is megtalálsz, de ezen a linken is eléred: https://www.facebook.com/ads/manager/.

Ennek köszönhetően fogsz tudni hirdetéseket létrehozni és üzemelni. Itt be kell állítani a vállalkozás nevét, székhelyét, időzónát, pénznemet stb. Az adatok utólag is módosíthatók, de célszerű előre gondolkozni. A hirdetéskezelőben meg kell adni egy bankkártyát is, melyről a Facebook le tudja vonni a hirdetések összegét. MastercardVisaAmerican Express, illetve Pay Pal lehetőségek közül lehet választani.  Be lehet állítani a költség limitet is, azaz védjük magunk az ellen, hogy a vártnál nagyobb összeggel hirdessünk.

Ezt a következőképpen tudod megcsinálni: https://business.facebook.com/ oldalon bal oldalt a további eszközöket megkeresed, és rá kattintasz a vállakozás beállításai menüpontra. Ekkor megnyílik egy következő ablak, ahol – mint azt a kép is mutatja – a hirdetési fiók beállításaira kell kattinatnod.  Végül a fizetési beállításoknál tudsz minden fizetéssel kapcsolatos dolgot beállítani.

2. Lépés: Poszt kiemelése

Ebben a blogban a legegyszerűbb Facebook hirdetési lehetőséget mutatom be: a poszt kiemelést. Olyan posztot tudsz hirdetni, melyet már megosztottál vagy időzítettél- ugyanakkor ha egy posztot már kiemeltél, nem szerkeszthetsz benne semmit, még egy elütést sem.

A folyamat a következő: a Facebook oldalunkon megkeresed a hirdetni szánt posztot, rámész a kiemelés gombra (közvetlenül a poszt alatt). Itt mielőtt bármit is beállítunk ellenőrizzük, hogy a megfelelő kártyáról kerül-e levonásra a hirdetés ára. Ez után ki lehet választani a számunkra legpraktikusabb gombot, azaz, hogy az emberek milyen interakciót végezzenek el: tudjuk őket a weboldalunkra küldeni, esetleg a chatbot-unkba.

Ezek után válasszuk ki a célközönségünk. Élhetünk a Facebook által ajánlottal is, de hozhatunk létre saját célközönséget -ezt a Facebook elmenti, és bármikor újból tudjuk használni-. Az egyéni célzásnál mindent be tudsz állítani; az alapvető demográfiai adatokat, földrajzi helyet (akár az üzleted 1km körzetében is tudsz hirdetni), de speciális kategóriákat is beállíthasz- pl.: hobbit, érdeklődési kört, családi állapotot stb.

Miért jó ha így emelsz ki posztot?

Alapvetően nagyon egyszerű és gyors módja annak, hogy sok emberhez juss el.

Milyen buktatói lehetnek?

Gyakori hiba rosszul felmért célközönség. Ezen túl két technikai jellegű hiba lehet: a Facebook által felkínált célközönséget szólítjuk meg, de lehetséges, hogy ebben a célközönségben kevés a potenciális vásárlónk. Illetve a másik véglet: pontosan szűrünk mindent, akár több speciális kategóriát is választunk, ennek hatására kevés ember felel meg a szűrt adatoknak, ezért kevés emberhez jut el a poszt. Érdemes megtalálni az arany középutat, továbbá nem 100%-ban támaszkodni a Facebook adatira, mivel kisebb hibák lehetnek benne.

Összegzés:

Ebben a Blogban megismerkedhettél pár alap technikai jellegű beállítással. Ha a poszt kiemelés hirdetési stratégiát alkalmazod, több emberhez juthatsz el adott idő alatt, illetve egy nagyon egyszerű módon tudsz hirdetni a Facebookon. De mint már utaltam rá, nem ez az egyetlen módszer! Ha ennél egy fokkal szakmaibb, összetettebb hirdetési módot szeretnél elsajátítani, akkor olvasd el a következő heti blogunkat is, melyben hirdetési kampányokról, hirdetések hatékonyságáról, konverzióról és a rejtélyesen hangzó CTR-ről és Pixelről lesz szó. Ugyanígy lépésről-lépésre, egyszerűen elmagyarázva.

Maradj a WADO fedélzetén és tanulj új dolgokat!